Pierwsze wzmianki o tequili sięgają XVI wieku i dotyczą kraju Azteków. Wiadomo też, że od około 1600 roku rozpoczęto w tej części świata jej masową produkcję. Jeśli ktoś narzeka na obecną polityką podatkową – szczególnie zaś na wysokie akcyzy alkoholowe i tytoniowe – niech ma świadomość tego, że Gubernator Nowego Królestwa Galicii (dawniej region Nowej Hiszpanii, dziś leżący w obrębie Meksyku i obejmujący m.in. stan Jalisco) jako pierwszy wprowadził akcyzę na tequilę już w 1608 roku. To tak na pocieszenie.
Tequila jest meksykańskim trunkiem narodowym o jabłkowo-korzenno-ziemnym posmaku produkowanym z przefermentowanego soku niebieskiej agawy (roślina z rodziny liliowatych). Nazwa tej meksykańskiej wódki (odmiany mezcalu) pochodzi od miasteczka Tequila w stanie Jalisco, leżącego 65 kilometrów na północny-zachód od Guadalajary. To głównie tam – na wyżynach zachodniego Meksyku (Los Altos) – produkuje się ten znany na całym świecie alkohol. Meksykańskie prawo podchodzi niezwykle restrykcyjnie do produktów nie wytwarzanych w tamtym rejonie, a noszących nazwę “tequila”. Jest ona prawnie zastrzeżona i mogą z niej korzystać jedynie ci producenci, którzy wykorzystują rośliny z dwudziestu ośmiu plantacji w środkowo-wschodnim Meksyku (tak jak Francja, która zakazuje innym krajom butelkowania czegokolwiek z napisem "szampan" i dlatego na świecie używa się nazwy "wino musujące").
Obecnie tequila produkowana jest w dwóch podstawowych odmianach: oryginalnej – wytworzonej z 100% agawy i butelkowanej w Meksyku (hecho en Mexico) i mixtos – zawierającej jedynie 50% agawy w swoim składzie, która może być butelkowana poza Meksykiem. Tę pierwszą uznaje się za najlepszą tequilę o silnym, bardziej wyrazistym aromacie. Nie jest przy tym poddawana procesowi starzenia w kadziach, a leżakowanie trwa krótko – do dwóch miesięcy. Należy pamiętać, że im dłuższy okres postarzania w kadziach, tym smak leżakowanej tequili jest pełniejszy, bardziej wyrazisty i zarazem subtelniejszy.
Rozróżniamy pięć rodzajów tequili:
TEQUILA BLANCO (zwana też tequila silver) – niepostarzana i butelkowana w sześćdziesiąt dni po destylacji. Posiada silny aromat, bardziej wyrazisty niż w przypadku innych rodzajów tequili.
TEQUILA ORO (zwana też: tequila gold lub joven abocado – młoda postarzana) – teoretycznie stanowi ten sam rodzaj trunku, co tequila blanco, lecz zawiera sztuczne substancje poprawiające zabarwienie i aromat.
TEQUILA RESPOSADO – postarzana w dębowych beczkach od dwóch do dwunastu miesięcy. Trunek w kolorze jasnego bursztynu o delikatnym smaku (z nutami kwiatowymi). Zachowuje naturalny aromat agawy, lecz subtelniejszy niż w przypadku tequila blanco.
TEQUILA AÑEJO
Leżakowana przez co najmniej rok, o zabarwieniu ciemniejszym niż pozostałe rodzaje tequili. Posiada wyrazisty smak dzięki dłuższemu postarzaniu w drewnianych kadziach. Niezła alternatywa dla tradycyjnych trunków (whisky czy koniaku).
TEQUILA EXTRA AÑEJO
Leżakowana przez okres ponad trzech lat w dębowych beczkach. Niektóre rodzaje tequili extra añejo uważane są za najbardziej szlachetne trunki na świecie.
Jeśli zamierzamy przygotować dzbanek niezłej margarity (podawanej później w kieliszku obtoczonym w soli) z prawdziwej meksykańskiej tequili, z dodatkiem likieru Grand Marnier i sokiem z limonki, nie potrzebujemy kupować Extra Añejo, wystarczy coś tańszego, jak chociażby stare dobre Cuervo Gold. Jeśli jednak chcemy raczyć się trunkiem, lepiej zaopatrzyć się w Extra Añejo, np. butelkę Casa Noble, Don Julio lub Herradura Seleccion Suprema. Wymienione tequile mają bardziej subtelny i zaskakująco “koniakowaty” smak.
Palacze cygar zapytają: jakie cygara pasują do tequili? Odpowiedź może być tylko jedna – pikantne o pełnym korzennym smaku. Tak jak ostra jest meksykańska kuchnia, tak i cygara nie powinny być delikatne. Wydaje się, że właśnie takie stanowią idealny dodatek do margarity lub czystej tequili z najwyższej półki. Warto też rozglądać się na rynku w poszukiwaniu próbek cygar dołączanych z okazji edycji przeróżnych marek i serii, by w zaciszu domowym próbować łączyć je z margaritą, tequilą czy nawet z meksykańskim piwem, które, tak na marginesie, również idealnie pasuje do ostrej kuchni i pikantnych cygar.
Jedno cygaro zasługuje na uwagę. To ultra gładkie Oliva Cain Daytona Torpedo o wyśmienicie zrównoważonych aromatach kawy i łagodnego pieprzu z nutką słodyczy. Wkładka typu straight ligero i pokrywa Habano idealnie kontrastują ze smakiem limonki lub cytrusów w margericie. Poza tym wykonanie tych cygar jest niezwykle kunsztowne. Drugim wartym wzmianki cygarem, które można łączyć z tequilą jest Famous Nicaraguan Habano Double Corona, równie pikantne i pasujące do każdej margarity i każdej przedniej tequili.
Oczywiście, palacz powinien sam osobiście dobierać cygara do pijanych przez siebie trunków, a owe poszukiwania mogą przynieść satysfakcjonujący nas rezultat dopiero po wielu próbach z różnymi mieszankami tytoniowymi. Przede wszystkim liczy się nasza przyjemność.